fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Groep 7

De eerste maand van het nieuwe schooljaar zit er alweer op! We zijn bezig geweest met groepsvormende activiteiten, het opstellen van de klassenregels en we hebben nagedacht over hoe wij kunnen werken aan de kernwaarden van de Kriekenhof. 

Ook zijn we gestart met alle methodes en hebben we al hard gewerkt. Dit jaar zullen we met Topondernemers werken aan de hand van onderzoekend leren. Dit betekent dat de kinderen onderzoeksvaardigheden zullen ontwikkelen om zelf op onderzoek uit te gaan. 

De eerste verkeersles buiten zit er ook alweer op. Later dit jaar zullen we het verkeersexamen doen en hiervoor gaan we een aantal keer in het dorp oefenen. Naast deze buitenlessen doen we uiteraard ook verkeer in de klas. 

Het was een gezellige eerste maand waarin we al hard gewerkt hebben. Dat belooft veel goeds voor de rest van het schooljaar! 

In deze maand zijn we aan de slag gegaan met de kinderboekenweek. We hebben een verhalenwedstrijd gehouden, tekeningen gemaakt bij een verhaal dat voorgelezen werd en gespeeddatet met boeken. Ook hebben we drie keer cultuurcircuit gedaan. Hierbij hebben we in groepen, waarbij iedereen van groep 1 t/m groep 8 gemengd werd, verschillende opdrachten gedaan die te maken hadden met het thema 'En toen...'. Ieder lokaal had zijn eigen tijdvak. Als afsluiting mocht iedereen twee boeken uitzoeken op de boekenmarkt.

Verder zijn we hard aan het werk met verschillende vakken. De eerste hoofdstukken zijn alweer afgesloten. Zo ook het eerste hoofdstuk van Engels. Dit hebben we op een bijzondere manier gedaan. Het onderwerp van hoofdstuk 1 was kennismaken. De kinderen hebben in een online interview kennisgemaakt met de Engelse familie van de juf en op deze manier konden ze hun geleerde Engels gelijk in de praktijk brengen. 

Met Topondernemers zijn we begonnen met het onderwerp Amerika. Hier zullen we de komende weken mee verdergaan. 

De maand is weer voorbij gevlogen! We hebben meerdere gastlessen gehad deze maand. Zo hebben we van vrachtwagenchauffeur Corina een dode hoek les gehad. Eerst hebben we in de klas gekeken naar meerdere filmpjes en foto's. Op deze manier hadden we al een beetje door wat de dode hoek was, maar aan het einde van de les zijn we de dode hoek van een vrachtwagen ook in het echt gaan bekijken. In groepjes mochten de kinderen plaatsnemen in de vrachtwagen van Corina. Nu konden zij zien hoe groot de dode hoek is en hoe zij zelf in het verkeer rekening kunnen houden met deze hoek. 

Ook hebben we gastlessen gehad van Merit (student Geneeskunde). Zij heeft ons in drie lessen meegenomen in de onderzoekscyclus. Het onderwerp van dit onderzoek was veerkracht. De kinderen hebben geleerd wat veerkracht is en hoe/wanneer ze dit in kunnen zetten. Aan het einde van het onderzoek hebben de kinderen hun bevindingen via een videoverbinding gedeeld met de onderzoekers. 

Verder hebben we deze maand ook weer een techniekmiddag gehad. Het onderwerp was geluid. In de klas lagen materialen voor tien verschillende proefjes die allemaal met geluid te maken hadden. In tweetallen hebben de kinderen alle proefjes uitgevoerd. Hierdoor hebben de kinderen onder andere ontdekt dat een moertje in een opgeblazen ballon klinkt als een raceauto, dat je met twee bekertjes en een draadje een telefoon kan maken en dat je met vijf glazen die allemaal een andere inhoud hebben een deuntje kan maken. 

Daarnaast hebben we ook met Topondernemers gewerkt aan het onderwerp Amerika. We hebben de verkiezingen in de gaten gehouden, een werkstuk over New York gemaakt, onderzoek gedaan naar het Amerikaanse schoolsysteem en een strip van Donald Duck gemaakt die op reis gaat van Nederland naar Amerika. 

Al met al een drukke maar gezellige maand!

December begon gezellig met een leuke Sinterklaasochtend. Op woensdag had iedereen zijn surprise al meegenomen. Hierdoor hebben we ze twee dagen kunnen bewonderen en werd er druk geraden wie de surprise gemaakt zou kunnen hebben. Op vrijdag was het dan eindelijk zover; de surprises mochten uitgepakt worden! Er waren mooie gedichten geschreven en leuke cadeautjes gekocht. Al met al een geslaagde ochtend. 

Het thema Amerika van Topondernemers is door middel van een werkstuk inmiddels afgerond. Aan de hand van vijf vragen hebben de kinderen informatie opgezocht over New York. 

Verder hebben we in de week voor de kerstvakantie een kerst escaperoom gedaan. De kinderen hadden anderhalf uur de tijd om tien puzzels in tweetallen op te lossen. Het was lastig, maar uiteindelijk is iedereen net op tijd ontsnapt!

Ook hebben we deze maand stilgestaan bij Advent. Elke ochtend staken we één of meerdere kaarsjes aan. We hebben de verhalen die erbij hoorden gelezen en het adventslied gezongen. 

De laatste week verliep anders dan we gedacht hadden. Op maandag hoorden we ineens dat dinsdag de laatste schooldag voor de vakantie zou worden. We hebben het een en ander omgegooid en hierdoor hebben we gelukkig nog wel een fijne kerstviering met elkaar gehad. Iedereen had een bijdrage en samen hebben geluisterd naar het Kerstverhaal. 

Na de kerstviering begon, iets eerder dan gedacht, een welverdiende kerstvakantie! 

 

 

Januari verliep anders dan we gewend zijn. In januari waren we namelijk thuis. De kinderen hebben online onderwijs gevolgd. Gelukkig konden we elkaar op deze manier nog wel zien. Ook al was het door een scherm, het was fijn om in ieder geval alle gezichten te zien. 

Naast dat we de gewone lessen zoveel mogelijk door hebben laten gaan, was er ook ruimte voor leuke dingen. Zo hebben we een Kahoot-quiz, zoek een voorwerp dat begint met.... en een rare haren dag gehad. Op deze manier hadden we af en toe ook een beetje afleiding. 

Hopelijk kunnen we in februari weer naar school, want hoe fijn alle digitale middelen ook zijn, elkaar in het echt zien, blijft toch het leukst!

In februari mochten we weer naar school! Wat was het fijn om weer met elkaar in de klas te zijn. Toen we net een week weer op school waren, werd er ineens code Rood voorspeld en zouden we weer een dag vrij zijn. Uiteindelijk moesten we toch naar school. Het vroeg om wat flexibiliteit, maar gelukkig hebben we daar de afgelopen maanden veel mee geoefend! 

We hebben twee weekjes kunnen wennen aan het weer op school zijn. Hierin hebben we hard gewerkt, maar we hebben ook leuke dingen gedaan, zoals een muzikale escaperoom. 

Na twee weekjes was het alweer tijd voor een heerlijke voorjaarsvakantie! 

Na een lekker weekje voorjaarsvakantie zijn we er weer hard tegenaan gegaan! 

In het kader van onderzoekend leren hebben we hokken ontworpen voor een dierentuin. Elk tweetal kreeg een dier en na onderzoek naar welke eisen er van belang zijn bij de hokken van deze dieren hebben de kinderen de hokken gemaakt. Hierdoor kregen we uiteindelijk een echte Kriekenhof dierentuin!

Ook hebben we twee leuke muzieklessen van de Muziekmees gehad. De eerste les hebben we gedrumd op emmers en de tweede les hebben we ritmes gespeeld op echte Cajons. Het was een groot succes. 

Verder stond er ook een techniekmiddag op het programma waarin we gewerkt hebben met zwaartekracht en luchtdruk. Dit hebben we uitgetest met een wedstrijd vliegtuigjes vouwen. Het beste vliegtuig kwam wel tien meter ver!

Aan het einde van de maand hadden we nog een spannend moment want het theorieverkeersexamen stond voor de deur. Een enkeling moet het nog inhalen, maar tot nu toe is iedereen in 1x geslaagd!