fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Groep 3

De zomervakantie zit er weer op! Alle kinderen zijn weer fris en fruitig op school en staan te popelen om te beginnen aan een nieuw schooljaar. En wat voor één… Van oudste kleuter naar groep 3. Spannend allemaal. 

De kinderen kregen op de eerste schooldag allemaal een eigen potlood, kleurdoos, gum en boekenlegger. Ook hebben alle leerlingen nu een eigen tafeltje. Best wennen allemaal. Voor de methodes lezen, rekenen en schrijven hebben de kinderen ook allemaal een eigen werkboekje om in te werken. 

Wij zijn de eerste week meteen begonnen met het leren van de eerste letters. De kinderen kennen nu na enkele weken al 8 letters! Niet alleen de leesletters worden aangeleerd, maar ook de schrijfletters. Daarnaast leren de leerlingen bij elke letter ook een klankgebaar. Naast het werken in een werkboekje wordt er ook met elkaar gelezen en wordt er spelenderwijs verder geoefend met de letters en cijfers. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld ook letters en/of cijfers kleien, spelletjes doen met letters en cijfers en hebben wij ook nog steeds een bouwhoek en een leeshoek. Wij proberen dus het leren, doelgericht spelen/werken en ontspannen af te wisselen. Het is namelijk best wel even wennen om de hele dag te ´moeten´ werken. 

Daarnaast werken wij in groep 3 ook al met een Chromebook. De kinderen kunnen op hun Chromebook verder oefenen met lezen en rekenen. Een Chromebook wordt in groep 3 alleen als extra verwerking ingezet. 

De komende weken gaan wij weer verder met het leren van verschillende letters. Met rekenen gaan wij starten met het splitsen van getallen en klokkijken. 

Wat een kanjers hier in groep 3!

Begin oktober zijn wij met elkaar op excursie geweest. Wij hebben deelgenomen aan de excursie ´trek in de herfst´ bij Klein Profijt. De dag begon regenachtig en koud. Gelukkig kwam al snel het herfstzonnetje door en stopte het met regenen. De kinderen hebben allerlei leuke activiteiten met elkaar gedaan rondom het thema herfst. Zo moesten zij bijvoorbeeld dingen in de natuur vinden die een bepaalde kleur hadden, kleine beestjes zoeken, enz. De kinderen hebben genoten van deze leuke en leerzame excursie.

In de week van de excursie zijn wij zelf ook nog op pad geweest om afval op straat op te ruimen. De kinderen hebben met knijpers verschillende dingen rondom de school opgeruimd. Wij hadden wel een hele zak vol! De kinderen stonden ook nog eens met deze actie in de krant. 

Ook heeft groep 3 weer hun eerste verkeersles op het plein gehad. De kinderen hebben drie verschillende parcours gefietst. Zij hebben geleerd om bijvoorbeeld op het stoplicht te letten tijdens het fietsen, om de fiets heen kunnen lopen, de fiets over een obstakel tillen, een noodstop maken, enz. Dit ging al erg goed!

Deze maand zijn wij ook gestart met de Kinderboekenweek. Het thema is Reis mee. Alle kinderen mochten hun lievelingsboek mee naar school nemen. Wij proberen in de klas uit elk boek een keertje een stukje te lezen. Ook zijn de kinderen bezig met verschillende activiteiten rondom het thema reizen en vervoersmiddelen. Zo hebben wij ons in groep 3 vooral bezig gehouden met het vervoer richting het heelal. Wij hebben het boek André het astronautje gelezen, hebben een mega raket in de klas staan waar de kinderen ook in kunnen kruipen, eigen raketjes en marsmannetjes geknutseld, een raket gebouwd in de bouwhoek, feitjes geleerd over de ruimte, filmpjes gezien van André Kuipers en nog veel meer. De kinderen vinden het een super interessant onderwerp.

Verder wordt er nog steeds hard gewerkt in groep 3. Wij hebben inmiddels al 16 letters geleerd! De kinderen kunnen nu dus al aardig wat woordjes lezen. Knap hoor! 

De maand november begon bij ons op school met een spetterende afsluiting van ons project (thema vervoer en trouwen). Woensdagochtend 6 november waren er voor de kinderen allerlei workshops georganiseerd. De kinderen konden bijvoorbeeld een fotolijstje maken, een stropdas of corsage knutselen, een sluier maken, nagels laten lakken, zich op laten maken, haren laten doen, een trouwauto bouwen, en nog veel meer.. Wat zagen wij de kinderen genieten. Aan het einde van de ochtend was er nog een geweldige modeshow waarin een aantal moeders, een vader en een aantal juffen in trouwjurk/trouwpak de catwalk opkwamen. De kinderen keken hun ogen uit. Zoveel mooie jurken kwamen er voorbij! Aan het einde van de modeshow trouwde onze eigen juf Sanneke met haar Dick. Om dit te vieren kregen alle kinderen een gebakje en een glas ‘champagne’. Wat een feest!

Halverwege november kwam Sinterklaas weer naar ons land. De kinderen konden niet wachten! Op school hebben wij elke dag het Sinterklaasjournaal gevolgd. Al snel werd er bekend dat Ozosnel, het paard van Sinterklaas, watervrees heeft. De juffen hebben voor een mooie stal op school gezorgd waarin Ozosnel zou kunnen schuilen wanneer zij in de buurt van onze school zouden zijn. En ja hoor, op een dag was het een rommeltje in de stal en stond er een grote zak met cadeautjes! Helaas waren het allemaal fopcadeaus.. Gelukkig mochten de kinderen wel nog een keer hun schoen zetten. Zij hebben een aantal mooie liederen gezongen. De volgende dag lag er niet alleen iets in de kinderen hun schoenen, maar het was ook nog eens een enorme puinhoop! Rommelpiet was ook langs geweest. Gelukkig was het allemaal heel snel weer opgeruimd.

Deze maand hebben de kinderen hun 2e verkeersles op het plein gehad. De kinderen hebben geleerd wanneer zij tijdens het fietsen hun hand uitsteken, achterom kunnen kijken, heel hard of heel langzaam kunnen fietsen en te slalommen. Het was weer een groot succes! Hulpouders, bedankt!

Aan het einde van deze maand hebben wij alweer de vierde kern van lezen afgesloten. De kinderen hoeven nu nog maar 10 letters te leren! Wat gaat het leren lezen snel.. Er worden al woorden en zelfs zinnen geschreven, heel knap!

We zijn ook begonnen met het uittesten van de methode Topondernemers. In de eerste les hebben wij geleerd over een stamboom. Topondernemers is een methode waarin onder andere de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, wetenschap en techniek, burgerschap & socialisatie in verwerkt zitten. 

Een gezellige maand met veel activiteiten. Af en toe dus ook tijd voor ontspanning zoals op de foto te zien is.. Op naar een gezellige decembermaand!

Wat een gezellige maand is december toch! Wij begonnen met een gezellig Sinterklaasfeest op 5 december. Sinterklaas en zijn pieten kwamen met een paardentrailer aan op het schoolplein. Daarna hebben wij in de klas gezellig met elkaar een Sinterklaasbingo gespeeld. De juf las een verhaal voor waarin allerlei getallen tot 50 zaten verstopt. De kinderen moesten de getallen op hun kaart niet doorstrepen, maar zij mochten een kruidnoot op het getal neerleggen. Aan het eind van het spel hebben de kinderen de kruidnoten lekker opgegeten. Naast de bingo hebben de kinderen ook allerlei andere spelletjes gespeeld in een circuitvorm. Er zaten natuurlijk ook wat spelletjes tussen waarbij de kinderen moesten lezen of rekenen. Een gezellige en leerzame ochtend tegelijk. Aan het einde van de ochtend kwam Sinterklaas natuurlijk ook nog even met zijn pieten langs. De kinderen kregen snoepgoed en een mooi cadeau. Wat een leuke dag!

Naast Sinterklaas hebben wij natuurlijk ook een mooi kerstfeest gevierd. De afgelopen 3 weken zijn wij al elke maandag bij elkaar gekomen voor de adventsvieringen. De donderdag voor de vakantie hebben wij met elkaar een mooie kerstviering in de kerk gevierd. De hele kerk zat vol!  Alle kinderen hadden iets voorbereid. Groep 3 heeft een mooi lied in de kerk gezongen. 

Na al deze feestelijke vieringen is de feestmaand alweer bijna voorbij. Ik wens alle lieve kinderen en ouders fijne feestdagen en een bijzonder, spetterend, liefdevol en vooral gezond 2020! 

Na een heerlijke kerstvakantie van twee weken zijn wij in groep 3 verder gegaan met het leren van de laatste letters. Het letterbord hangt dus inmiddels al helemaal vol. Daarom hebben wij deze maand alle ouders uitgenodigd voor een spetterend letterfeest! Wij hebben met elkaar dit letterfeest voorbereid. Zo hebben wij bijvoorbeeld een mooie letterpet geknutseld, een verhaal verzonnen met elkaar en een liedje ingestudeerd. Alle kinderen hadden tijdens het letterfeest ook een taak. Zo waren er kinderen die de ouders de school binnen lieten, kinderen die de jassen van de ouders ophingen, kinderen die de ouders een plekje in de klas gaven, enzovoort. Tijdens het letterfeest hebben de kinderen het mooie lied gezongen, het zelfverzonnen verhaal voorgelezen en het laatste letterversje gelezen. Uiteindelijk kregen alle kinderen natuurlijk een mooi letterdiploma! We sloten het letterfeest af met een glas ´champagne´, letterchips, een mooie lettertattoo van de methode Veilig Leren Lezen en een confettikanon. Wat een feest! De kinderen hebben genoten! 

De maand begonnen wij met een nieuw klasgenootje. Helaas moeten wij ook afscheid nemen van een ander klasgenootje. Hij gaat verhuizen.. naar Ecuador! Heel bijzonder natuurlijk. We hebben een mooi afscheidscadeau gemaakt en wensen hem en zijn familie veel geluk! 

Deze maand staan ook weer de Cito toetsen op de planning. In groep 3 worden er lees-, spelling- en rekentoetsen afgenomen. Een drukke periode dus. Af en toe proberen wij wat momenten in te plannen waar er even ruimte is voor wat ontspanning.

Februari was een drukke maand. Eind januari en begin februari nemen wij namelijk veel toetsen af. Niet alleen de Cito toetsen, maar ook de wintersignalering wordt afgenomen. Dit zijn verschillende toetsen om te bepalen op welk niveau de kinderen na een half jaar leesonderwijs lezen. Het was dus voor de kinderen ook een maand vol toetsen, stil zijn en zelfstandig werken. Daarom hebben wij in de middagen af en toe even iets leuks gedaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld met elkaar een stukje film gekeken, gespeeld, gewerkt in de hoeken en hebben wij wat vaker buiten gespeeld. 

Na de wintersignalering zijn wij gestart met kern 7. Het thema van deze kern is ´safari´. Daarom hingen er al snel zelfgeknutselde aapjes in de klas, hadden de kinderen allerlei safari spulletjes mee naar school meegenomen en hingen er allerlei verschillende knuffeldieren in de klas. Een gezellige boel! 

Deze maand waren ook de voorleesdagen. Tijdens de start van de voorleesdagen mochten alle kinderen in pyjama naar school komen. Ook echt alle kinderen kwamen in hun pyjama of onesie naar school. Wij hebben allemaal fleece dekentjes op de grond neergelegd en  hebben gezellig ons favoriete boek ´Superjuffie´ uitgelezen. Tussendoor kregen de kinderen nog iets te eten en te drinken. Wat een feest! 

De maand maart is voor ons een beetje een vreemde maand geworden. Wij begonnen na de voorjaarsvakantie weer fris en fruitig aan een nieuwe periode. Het weer werd steeds beter en de lente begon. Helaas moesten wij al snel onze deuren sluiten vanwege het Corona virus. Natuurlijk belangrijk voor onze veiligheid, maar wel behoorlijk balen..

De kinderen hebben op dinsdag 17 maart hun pakketje met spulletjes op kunnen halen op school. Alle juffen stonden bij het raam klaar om het pakketje te overhandigen. Het leek wel een drive-thru van de Mac Donalds! Gelukkig hebben wij elkaar op dit moment nog even kunnen zien.

Woensdag 18 maart zijn wij gestart met het videobellen via onze Chromebook. Best spannend en gek om elkaar op een scherm te zien. Gelukkig lukte het iedereen om in te loggen en hebben wij elke dag contact met elkaar. 

Er wordt nog steeds hard gewerkt door de kinderen! Niet op school, maar wel thuis. Ook de papa´s en mama´s werken heel hard. De juf is trots op jullie allemaal! 

Ik hoop de kinderen en ouders snel in goede gezondheid weer op school te zien!

Tijdens de meivakantie kregen wij te horen dat wij voor 50% weer naar school mochten gaan. De juffen zijn meteen aan de slag gegaan met het maken van twee groepen en het indelen van de shifts. 

Maandag 11 mei kwam de eerste groep naar school. De kinderen vertelde dat zij het thuiswerken best wel leuk vonden, maar dat zij het nog fijner vinden om gewoon weer lekker op school te zijn. Wij hebben de eerste week veel leuke dingen met elkaar gedaan. Wij hebben lekker buiten gespeeld, met elkaar gekletst, in de klas gespeeld en natuurlijk ook wel weer hard gewerkt. Wij hebben vooral veel met elkaar gelezen en gerekend. 

Ook komen op dinsdag en vrijdag de gymmeesters langs op school. Zij organiseren in de pauze allemaal leuke activiteiten en spellen voor de kinderen. 

Kortom, fijn om weer lekker naar school te gaan. Wij hopen binnenkort natuurlijk weer met de hele groep op school te zijn, maar voor nu zijn wij blij dat wij weer lekker met elkaar kunnen spelen en werken.